Fotbollsligor i Europa

För fotbollsälskande svenskar finns det olika ligor att följa. Den bästa fotbollen anser de flesta spelas i de stora Europeiska ligorna men även Allsvenska lockar många. Vilken liga man följer beror mycket på vilka spelare som spelar där och vilken sorts fotboll man tycker om.

Bundesliga

Den tyska ligan bjuder nu för tiden på en mycket glad och fartfylld fotboll. Anfallsfotbollen visade sig vara ett framgångsrecept under 2013 då de två största klubbarna i Tyskland (Bayern och Dortmund) möttes i final i det prestigefulla Champions League.  Däremot är antalet stora kända svenska spelare i den tyska ligan inte speciellt stor.

La Liga

La Liga är den spanska fotbollsligan som anses av många vara världens bästa fotbollsliga. Här finns två av de lag som länge dominerat i Europa, Real Madrid och Barcelona. För den som vill se de riktigt stora stjärnorna är det La Liga som ska följas. Här spelar bland annat Messi, Ronaldo och Xavi.

Serie A

Italien är fotbollens heliga land. Intresset för serien har gått upp och ned genom åren beroende på flera orsaker. År 2006 var det en stor spelarskandal som resulterade i att flera stora klubblag fick poängavdrag. Detta gjorde att ligan fick något sämre rykte. Men det som framförallt ökar eller sänker intresset hos svenskarna är om det finns några stora svenska stjärnor på planen. När Zlatan spelade för Milan ökade intresset, ett intresse som nu överförts till den franska ligan eftersom Zlatan idag spelar i PSG.

Ligue  1

Franska ligan har länge varit i skymundan för de ovan nämnda fotbollsligorna i Europa. Men när PSG bestämde sig för att bli ett av de bästa lagen i Europa vändes fotbollsintresserade blickar mot Frankrike. Med storsatsningar har bland annat Zlatan Ibrahimovic värvats och framgångarna inom Champions League för laget har också ökat intresset för de franska lagen.

Allsvenskan

I den svenska fotbollsligan kommer inte standarden riktigt upp till samma som ute i Europa och vissa matcher drar bara några tusen personer till arenorna. Men spänningen och kärleken till lagen finns där. En stor fördel är även att allsvenskan är jämn. Alla lag kan slå alla.

Här ser vi lite atmosfär från de olika ligorna i Europa.